Get Adobe Flash player
Анкета

Може ли само от оборотна ведомост да направите отчет за паричен поток?

Виж резултатите

Loading ... Loading ...
Skype статус
Ако имате въпроси - питайте
Обадете ми се! - Pantheon help

» Вземи Skype, обаждай се безплатно!

Съвети при внедряване на ERP

Share Button

Съвети при внедряване на ERP

Съвети при внедряване на ERP

Съвети при внедряване на ERP

Съвети при внедряване на ERP

Тук ще намерите съвети, които може да помогнат при внедряването на Вашата система. Опитваме се да публикуваме в страницата общовалидни съвети, които да ползвате независимо от програмата. Стремежът е страницата да се актуализира често, така че съветите да бъдат актуални. Ако имате някакви въпроси или препоръки – винаги може да се свържете с нас.

Кодиране в системата

Кодирането на стоки, контрагенти, служители в системата оказва влияние върху скоростта и ползването на продукта. Има много подходи, но всеки има предимства и недостатъци.

Кодиране на контрагенти

Контрагентите могат да бъдат клиенти, доставчици, служители и т.н. Единият подход е системата да генерира пореден номер. Предимство е, че лесно се работи с него, защото потребителят не се замисля, когато трябва да въведе нов контрагент. Недостатък е, че един контрагент може да се създаде много пъти, ако продуктът няма механизми за проверка. Един от механизмите за проверка може да бъде ЕИК. При създаването на втори контрагент със същия ЕИК системата трябва да генерира предупреждение (в никакъв случай съобщение за грешка). Ако се генерира съобщение за грешка – очакват се проблеми при създаването на контрагенти физически лица или фирми, които не са в ЕС (всички с номер 999999999). Допълнително при създаването на контрагенти, които се повтарят – единият може да е с верен ЕИК, другия с грешен или без ЕИК. Тогава и механизмът за проверка на ЕИК няма да сработи, а един контрагент ще бъде въведен два пъти.

Друг подход е вместо номера да се ползват имена. Предимството е, че по – бързо и лесно се запомнят контрагентите. По – разбираемо е ЕТ…… вместо 13181511. Недостатък е, че пак може да се дублират контрагенти. Пример – ЕТ Иван Иванов, Иван Иванов ЕТ.

Най – разумният подход е ползването на ЕИК за номер на контрагент. Предимствата на този подход са:

  • не се налага размисъл при създаването на контрагента – > бързодействие и сигурност;
  • всеки код е гарантирано уникален, още при създаването му;

Още един съвет – при въвеждане на фирми, винаги изписвайте правната форма накрая (ООД, ЕТ и т.н). Никога в началото. Иван Иванов ЕТ е правилен, ЕТ Иван Иванов е грешен запис.